Ontmoet een Moslim

“Ervaar de wereld van een ander en deel het positieve”

Onlangs las ik in de NRC over een initiatief “Ontmoet een Moslim”: Recente gebeurtenissen in de wereld hebben de relatie tussen Moslims en niet Moslims op scherp gezet en OntmoetEenMoslim.nl heeft als doel de kloof tussen Moslims en niet-Moslims te overbruggen. Dit onder het genot van een maaltijd dat door het gastgezin wordt verzorgd. En dat sprak mij aan! Ik heb direct een bericht gestuurd, maar wél met de vraag of ik mocht helpen met het bereiden van die maaltijd. Natuurlijk….

Donderdag ging ik naar Utrecht, ik was te gast bij Nimet. Jaren heb ik in die stad gestudeerd en gewoond, nooit eerder was ik in die wijk geweest. Het was gewoon een andere wereld! Ik werd hartelijk, maar ook nieuwsgierig ontvangen. Nimet vond het spannend voor mij te koken, maar het klikte geweldig! Een mooie, gescheiden, Turkse vrouw die met ieder been in een andere cultuur staat.

We aten ondermeer Kar­ni Y­a­rik, “gescheurde” aubergine gevuld met gehakt. Ik heb de kunst proberen af te kijken en vond op internet dit recept dat daar een beetje op lijkt. Aubergines gevuld met gehakt zijn op zich niet heel bijzonder, wat het “anders” maakt is dat de aubergine in zijn geheel wordt gebakken in de olie en zo als het ware ontploft.

 

Benodigdheden (voor 4 personen):

4 aubergines

8 el olie

4 el boter

250 gram rundergehakt

1 geraspte ui

5 tomaten (waarvan 3 fijngesneden)

8 el peterselie, fijngesneden

 

Werkwijze:

Was de aubergines en snijd het steeltje eraf. Schil met een dunschiller in de lengte repen van de paarse schil af, zodat er om en om paarse en witte strepen van ca. 1 cm ontstaan.

Verhit de olie in een braadpan en bak de aubergines op hoog vuur rondom bruin. Laat ze even afkoelen op keukenpapier.

Verwarm de boter in een koekenpan, bak het gehakt hierin al omscheppend op hoog vuur lichtbruin.

Schep de ui en de fijngesneden tomaten erbij, roer alles goed door elkaar. Laat nog even doorbakken.

Breng het gehaktmengsel op smaak met de peterselie, zout en (versgemalen) peper.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Leg ze met het snijvlak naar boven in een braadpan.

Verdeel het gehaktmengsel over de aubergines.

Snijd de rest van de tomaten in 8 mooie plakken.

Garneer elke aubergine met een plak tomaat. Schenk 150 ml water bij de aubergines in de pan. Laat ze in 25-30 minuten met de deksel op de pan op laag vuur gaar worden.

 

De organisatie achter Ontmoet een Moslim had ook nog een heel leuk cadeautje verzorgd, een traditionele rozenkrans in rood-wit-blauw-oranje. Leuk initiatief hoor! Kijk voor meer informatie op http://www.ontmoeteenmoslim.nl/

 

Reacties